
Question de jauge 2015 

 

1. We will change the ballast configuration of our boat this winter. So if I interpret 

the rules correctly, a measurer hast to check the ballast system. Is that correct? 

 

You must comply with rule 207.02. We will check it when you come to France for a race. 

The test can be done with the boat in the water 

Where the volume of ballast measured is too great, a temporary solution is allowed for 

the first year; see Appendix to the Class Rules N° 1.7- BALLAST 

There is no problem to measure the ballast just before the NCR start; we have a few days 

between your arrival in Caen and the race start. 

However, where a boat is found to be non-compliant during a pre-race check, it must be 

made compliant to be allowed to race.  

 

 

 

2. Is it true that a DSS is considered to be a single appendage? In which case, is it 
allowed? 
For information, the IMOCA Class has ruled that a DSS appendage, even if it is one 

single piece, pierces the hull in two places and therefore counts as two 

appendages.  

 

Taking our current Class Rules and the 2013-2016 Equipment Rules of Sailing, a DSS can 

be installed on a Class40 on condition that it complies with the points below; Alain has clearly 

summarised the various elements to be taken into account.   

 

After discussion with the Technical Committee, the latter does not plan to oppose the 

installation of this system. 

 

Class Rule 101 states that appendages are limited to a fixed keel and a maximum of 2 

movable appendages, with examples of appendages. 

  

1st observation: given current hull shapes, we struggle to see how there could be just one rudder, 

even if very deep ; this rudder could however be mounted on a track (like hydrogenerators) and be 

moved from side to side, but what about the autopilot which needs a solid fixed point?   

  

On the other hand, the ERS (E.1.1) define hull appendages:  

"Any item of equipment which is: 

 wholly or partly below the sheerline or its extension when fixed or when fully exposed if 
retractable ( meaning that if it isn’t "deployed" it isn’t an appendage)  

 attached to the hull shell or another hull appendage  
 used to affect: stability, leeway, steerage, directional stablility, motion damping, trim, 

displaced volume." 
Given the 1st point in particular, I think that such a system should be considered to be one sole 

appendage, except if deployed simultaneously, even partially and momentarily, on both sides in 

which case it would constitute 2 appendages.   



3. I would like to know if the following modifications require a meeting with you to 

validate them for the 2015 Measurement Certificate  

- staysail halyard lock (formerly a halyard) 

- fixed radar antenna (formerly pivoting) 

- installation of a second autopilot 

 

Given the modifications you wish to undertake, I do not need to come and check your 

boat. A few remarks, however: 

- With regard to the staysail halyard lock, ensure that it complies with the Class Rules 

and the related modifications voted at the EGM 

- With regard to adding equipment (radar, 2nd autopilot), if you plan to leave them in 

place all year, you can add them to the measurement weight on your measurement 

certificate (4502.8 kg). In this case, these items must remain on board for all races! 

 

In this case, the yard that does the installation work shall certify in writing the weight of 

the equipment added ; for your part, you must provide us with a declaration of work undertaken 

(Appendix 7 of the Measurement Procedure) in which you will specify the modifications and 

equipment added. 


